Hoe werkt Meedenken?
Netwerken, werken!
Voor iedere hulpvraag een netwerk dat meedenkt en meedoet.
Dat is onze missie.
​
Een grote groep mensen kan vanwege verschillende redenen niet op hun omgeving bouwen. Samen zorgen we ervoor dat deze mensen een (nieuw) netwerk opbouwen om in actie te komen en zelfredzamer worden.
​
Om hulpvragers te helpen organiseren wij meedenksessies. Tijdens de meedenksessie staan twee hulpvragers centraal die hun verhaal vertellen. De meedenkers gaan vervolgens met de begeleider van Netwerkmakers brainstormen over nieuwe mogelijkheden en netwerken om de hulpvrager op weg te helpen. Aan het eind van de avond worden alle oplossingen gebundeld in een persoonlijk plan. Na de meedenksessie begeleiden wij de hulpvragers zodat zij de plannen daadwerkelijk kunnen uitvoeren.
​
Omdat de oplossingen en suggesties vanuit persoonlijke netwerken komen, leidt het netwerkplan vaak tot creatieve en meer duurzame oplossingen. En laat dat nou nét hetgeen zijn wat onze hulpvragers nodig hebben.
kennismaking
Na het ontvangst met koffie en thee maken we kennis met de hulpvragers. Wie zijn zij en wat zijn hun skills, dromen en doelen?
idee​ën verzamelen
Tijd voor actie! De begeleider van Netwerkmakers stelt kritische vragen en jaagt de meedenkers aan om mee te denken. Ondertussen schrijf je ideeën op.
ideeën bespreken
We bespreken samen alle connecties, suggesties en ideeën van alle meedenkers. Welke concrete acties kan de hulpvrager uitvoeren en waar heeft de hulpvrager ondersteuning bij nodig? Samen vormen we het Netwerkplan.
begeleiding
Na de meedenksessie gaat de hulpvrager aan de slag met het Netwerkplan. De hulpvrager krijgt 1-op-1 ondersteuning om het Netwerkplan goed uit te kunnen voeren. En wij houden de meedenkers natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen.
Hoe ziet een meedenksessie eruit?
Wat is mijn rol als meedenker?
Herken je dit? Je bent op een verjaardag en leert iemand kennen. Diegene stelt zich voor, jij doet hetzelfde. Na een tijdje kom je erachter dat die persoon supergoed is in meubelbewerking. Toevallig heeft de buurman van jouw ouders een meubelmakerij en komt hij bij grote klussen handjes tekort. Zonder na te denken leg je verbinding tussen jouw, de buurman en je nieuwe kennis. Dit is eigenlijk precies wat jouw rol als meedenker is. Je legt verbanden tussen de hulpvrager en jouw netwerk. Daarom hebben meedenkers een grote rol: samen zorgen we ervoor dat we de hulpvrager wordt voorzien van ideeën en suggesties.
​
Voordelen van meedenker zijn​:
-
Jouw bijdrage kan het verschil maken voor de hulpvrager
-
Je helpt actief mee, wanneer het jou uitkomt, op een laagdrempelige en eenvoudige manier
-
Je bepaalt zelf in hoeverre jij jouw netwerk openstelt
-
Je zit nergens aan vast, geen buddy-systeem of maatjes-programma's, maar meld je aan per meedenksessie
​
​
​
De Meedenksessie
De meedenksessie is hét instrument voor klantmanagers en consulenten om de kracht van sociale netwerken in te zetten in de begeleiding aan inwoners.
​
Met de meedenksessie bouw jij als professional met jouw inwoner aan een netwerk dat ontmoet, meedenkt en oplossingen organiseert.
Onze hulpvragers
Ndeye
Ndeye is een gemotiveerde, sterke vrouw met een duidelijke missie. Ndeye wil met haar eigen bedrijf ons kennis laten maken met het échte Afrika laten zien. Deze boodschap kleurt door in de handgemaakte kleding die ze maakt en proef je in de Senegalese gerechten die ze bereidt.
​
Ndeye weet alleen niet hoe ze haar kleding het beste aan de man kan brengen. Daarom zoekt zij voor haar meedenksessie naar meedenkers uit de marketing en/of kledingbranche.
Oksana
Drie jaar geleden is Oksana voor de liefde naar Nederland gekomen. Oksana is meteen Nederlands gaan leren en aan het werk gegaan. Deze vriendelijke en sociale dame wil nu niets liever dan een leuke baan, die beter past bij haar niveau.
​
In Litouwen was Oksana voorraadplanner. Ze was daarbij o.a. verantwoordelijk voor de coördinatie van interne logistiek, (voorraad)planningen maken, problemen oplossen en administratie. Ze weet in Nederland niet goed waar ze met haar ervaring aan de slag kan en zoekt voor haar meedenksessie mensen uit het werkveld om met haar mee te denken.
Binnenkort meer...
Zodra wij nieuwe meedenksessie op de planning hebben staan, kun je deze hier terugvinden!