Welzijn
De kracht van gemeenschap opbouwen.
Als Welzijnswerker werk je mee aan leefbare wijken door de gemeenschapskracht van de samenleving op te bouwen. Kracht die tot uiting komt als mensen zich met elkaar verbonden voelen en de handen ineen slaan.
Om die gemeenschapskracht te op te bouwen zijn sterke sociale netwerken onmisbaar. Met Netwerkgericht werken bieden wij een frisse werkwijze om te bouwen aan deze netwerken in wijken en buurten.
Verbinden en bruggen bouwen in de wijk
Sociale netwerken zijn onmisbaar voor inwoners om verbinding te ervaren, maar geen sociaal netwerk is hetzelfde. Sommige inwoners hebben behoefte aan een klein netwerk van goede bekenden terwijl anderen graag elke dag andere mensen spreken. Daarnaast speelt de verscheidenheid in netwerken ook een grote rol in het oplossen van vraagstukken in de wijk. Wij maken gebruik van de strategieën van verbinden & bruggen bouwen om deze vraagstukken met sociale netwerken aan te gaan.
Verbinden
De strategie van Verbinden (in het engels: Bonding) gaat om de netwerken van mensen doordat ze bij een bepaalde groep horen en verschillende mensen uit zo'n groep goed kennen. Denk hierbij aan je familie, je buren of de mensen met wie je samen in een geloofsgemeenschap zit.
​
Deze mensen ken je goed en staan vaak dichtbij je. Daarom kan je deze netwerken goed benutten bij vragen die je persoonlijk aangaan zoals vragen rondom financiën, verzorging, gezondheid en zingeving.​
Bruggen bouwen
De strategie van bruggen bouwen (in het engels: Bridging) gaat om netwerken van mensen die meer verschillend zijn en elkaar vaak minder goed kennen. Deze netwerken 'slaat bruggen' tussen verschillende soorten mensen en groepen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die jij niet goed kent, maar je buurman wel. Via je buurman kan je hen uitnodigen en die ontmoetingen leveren vaak weer nieuwe creatieve oplossingen.
Dit type netwerken kunnen helpend zijn bij vraagstukken rondom het organiseren van werk, dagbesteding, sociale activiteiten en wijkevenementen. Door de verscheidenheid aan mensen kan je gebruik maken van zeer diverse hulpbronnen en expertise wat vaak brede en creatieve oplossingen oplevert.
Voor welzijnsorganisaties
Netwerkmakers biedt expertise, workshops en training aan welzijnsorganisaties die de kracht van sociale netwerken duurzaam willen benutten.
Advies & consult
Er zijn situaties waarin je wil sparren met een expert over een vraagstuk rondom sociale netwerken. Wij zijn beschikbaar voor advies.
Heb je behoefte aan ondersteuning bij het organiseren van een netwerkgesprek of een netwerkplan?
Plan dan een consult in.
Workshops
Wil je jouw team of organisatie inspireren met de kracht van sociale netwerken of ze activeren om er direct mee aan de slag te gaan?
Wij bieden diverse workshops op maat met theorie en tools waarmee je direct aan de slag kan.
Training & coaching
Voor organisaties die willen investeren in een duurzame ontwikkeling van het Netwerkgericht werken in hun welzijnsdiensten bieden wij praktijktraining en coaching aan.
​
De trainingen worden altijd op maat ontworpen op basis van de behoeften van jouw organisatie.