Zorg
Zo lang mogelijk, zo zelfstandig mogelijk.
Of het nu gaat om ouderen in een verzorgingstehuis of iemand met een beperking in een begeleidt wonen voorziening: mensen willen graag zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk leven.
Als medewerker op een woonlocatie wil je die zelfstandigheid ook graag bevorderen. Tegelijk blijkt in de praktijk dat medewerkers toch vaak gaan zorgen en daarmee verantwoordelijkheid overnemen. Het Netwerkgericht werken kan je helpen om een stap terug te doen en ruimte te geven aan vrijwilligers, familie en anderen: het sociale netwerk. Zo kunnen zij hun verantwoordelijkheid oppakken en daarmee de bewoner in zijn zelfstandigheid ondersteunen.
De kunst van het verbinden van mensen
Je verbonden voelen met anderen is één van de basisbehoeften van de mens. Helaas geldt voor veel bewoners dat de verbinding met anderen juist wegvalt zodra ze gaan wonen in een woonvoorziening. Dat is jammer, want voor het welbevinden en de gezondheid van bewoners zijn sociale relaties cruciaal. Met Netwerkmakers richten wij ons op het behouden en opbouwen van sociale netwerken rondom bewoners tijd nemen om elkaar te zien, te waarderen en met elkaar mee te denken als dat nodig is. Dat levert echte sociale verbinding voor bewoners.
​
​
Meedoen in ontmoeting & activiteiten
Om verbinding te behouden zijn ontmoetingen en activiteiten met netwerkleden vaak een vast onderdeel van een dagprogramma van een bewoner. ​Helaas leven wij in een maatschappij waarin tijd steeds schaarser wordt.
Veel netwerkleden hebben steeds minder tijd voor ontmoeting of het doen van een activiteit met een bewoner. Met Netwerkgericht werken leer je dat netwerkleden op verschillende manieren kunnen worden uitgenodigd om betrokken te raken en te blijven.
Een eerste stap kan bijvoorbeeld zijn om mensen niet te vragen om te helpen, maar om eerst mee te denken over een vraag of wens. Dat willen netwerkleden vaak wel. Een volgende stap is dan om samen oplossingen te bedenken en mensen uit te nodigen dit te organiseren. ​Leer meer over het uitnodigen van netwerkleden met onze trainingen Netwerkgericht werken.
Netwerken die zorgen
In de zorg ligt er een grote druk om met minder mensen en krimpende budgetten toch goede hulp te blijven bieden. Een oplossing waar vaak naar wordt gekeken is de rol van informele zorg ofwel sociale netwerken die zorg kunnen overnemen. Tegelijk staan juist deze sociale netwerken niet te springen dit probleem op te lossen.
​Verbinding tussen bewoners en netwerkleden ontstaat als er ruimte en tijd is om elkaar te zien, te horen en te waarderen. Onze visie is dat als mensen de tijd krijgen om echt aan verbinding te bouwen dat zijmotivatie krijgen om in de zorg een verantwoordelijkheid op te pakken. In de trainingen van Netwerkmakers leer je vanuit deze visie mensen te verbinden en daardoor mensen te betrekken bij de zorg.
Aanbod voor zorgmedewerkers
Netwerkmakers biedt expertise, workshops en training aan professionals die de kracht van sociale netwerken duurzaam willen benutten voor hun bewoners.
Advies & consult
Er zijn situaties waarin je wil sparren met een expert over een vraagstuk rondom sociale netwerken. Wij zijn beschikbaar voor advies.
Heb je behoefte aan ondersteuning bij het organiseren van een netwerkgesprek of een netwerkplan?
Plan dan een consult in.
Workshops
Wil je jouw team of organisatie inspireren met de kracht van sociale netwerken of ze activeren om er direct mee aan de slag te gaan?
Wij bieden diverse workshops op maat met theorie en tools waarmee je direct aan de slag kan.
Training & coaching
Voor zorgorganisaties die willen investeren in een duurzame ontwikkeling van het Netwerkgericht werken in hun werk bieden wij praktijktraining en coaching aan.
​
De trainingen worden altijd op maat ontworpen op basis van de behoeften van jouw organisatie.